Permbledhje 1 (cin, cout, if, switch)

Shko poshtė

Permbledhje 1 (cin, cout, if, switch)

Mesazh  Admin prej Fri Nov 16, 2007 6:15 am

Ne vijim gjenden disa shembuj ne C++ qe I kemi punuar edhe ne ushtrime gjate javes se kaluar.

Vini re se programet jane te komentuara. Cdo gje qe gjendet pas shenjes ‘//’ deri ne fund te rreshtit eshte koment dhe thjeshte injorohet nga compiler-i.

Nese keni ndonje pyetje rreth shembujve te meposhtem, lirisht mund te me drejtoheni nepermjet e-mailit ose ne ushtrime.

================================================================
1. Krahasimi I dy numrave
Kodi:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    //Deklarimi i variablave qe do ti perdorim per te mbajtur vleren e numrave
    int numri1, numri2;

    //Leximi i variablave nga perdoruesi
    cout<<"Jep numrin e pare: ";
    cin>>numri1;

    cout<<"Jep numrin e dyte: ";
    cin>>numri2;

    //Krahasimi dhe shtypja e rezultatit
    if (numri1>numri2) {
        //Nese numri1 eshte me i madh atehere shtype
        cout<<"Me i madh eshte numri "<<numri1;
    } else {
        //Perndryshe se pari shif mos jane te barabarte
        if (numri1==numri2) {
            cout<<"Numrat jane te barabarte";
        } else {
            //Nese numri1 nuk ka qene me i madh, as nuk kane qene te barabarte
            //atehere me i madh eshte numri2
            cout<<"Me i madh eshte numri "<<numri2;
        }
    }
}

==============================================================
2. Krahasimi I tre numrave (supozojme se asnjeri numer nuk eshte I barabarte me asnjerin prej numrave tjere)


Kodi:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    //Deklarimi i variablave qe do ti perdorim per te mbajtur vleren e numrave
    int numri1, numri2,numri3;

    //Leximi i variablave nga perdoruesi
    cout<<"Jep numrin e pare: ";
    cin>>numri1;

    cout<<"Jep numrin e dyte: ";
    cin>>numri2;

    cout<<"Jep numrin e trete: ";
    cin>>numri3;


    //Krahasimi dhe shtypja e rezultatit
    if (numri1>numri2) {
        //Nese numri1 eshte me i madh se numri2 krahasoje edhe me numrin 3
        if (numri1>numri3) {
            //Nese eshte me i madh edhe se numri3, shtype
            cout<<"Me i madh eshte numri: "<<numri1;
        }
    } else {
        //Perndryshe numri2 eshte me i madh se numri1, prandaj krahasoje me
        //numri3
        if (numri2>numri3) {
            //Nese eshte me i madh se numri3, atehere numri2 eshte me i madhi
            cout<<"Me i madh eshte numri: "<<numri2;
        } else {
            //Perndryshe ka mbetur vetem mundesia qe numri3 eshte me i madh
            cout<<"Me i madh eshte numri: "<<numri3;
        }
    }
}

==============================================================
3. Krahasimi I kater numrave (supozojme se asnjeri numer nuk eshte I barabarte me asnjerin prej numrave tjere)

Kodi:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    //Deklarimi i variablave qe do ti perdorim per te mbajtur vleren e numrave
    int numri1, numri2,numri3, numri4; //Do te mbajne vlerat e 4 numrave
    int numri12; //Do te mbaje vleren e me te madhit prej dy numrave te pare
    int numri34; //Do te mbaje vleren e me te madhit prej numrave te fundit

    //Leximi i variablave nga perdoruesi
    cout<<"Jep numrin e pare: "; cin>>numri1;
    cout<<"Jep numrin e dyte: "; cin>>numri2;
    cout<<"Jep numrin e trete: "; cin>>numri3;
    cout<<"Jep numrin e katert: "; cin>>numri4;

    //Krahasojme dy numrat e pare dhe ate vlere e ruajme te numri12
    if (numri1 > numri2) {
        //Nese numri1 eshte me i madh, ate vlere e ruajme te numri12
        numri12 = numri1;
    } else {
        //Perndryshe vlera e numri2 ruhet te numri12
        numri12 = numri2;
    }

    //Krahasojme dy numrat e dyte dhe ate vlere e ruajme te numri34
    if (numri3 > numri4) {
        //Nese numri3 eshte me i madh, ate vlere e ruajme te numri34
        numri34 = numri3;
    } else {
        //Perndryshe vlera e numri4 ruhet te numri34
        numri34 = numri4;
    }

    //Tani krahasojme 'finalistet', numri12 dhe numri34
    //Me i madhi prej tyre eshte numri me i madh prej te kater numrave
    if (numri12 > numri34) {
        cout<<"Me i madh eshte numri: "<<numri12;
    } else {
        cout<<"Me i madh eshte numri: "<<numri34;
    }
}
==============================================================
4. Llogaritja e pikeve te dy ekipeve pas nje ndeshje futbolli, pasi jane dhene piket qe kane para ndeshjes dhe golat qe kane shenuar ne ndeshje

Kodi:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    //Deklarimi i variablave qe do ti perdorim ne program
    int pikeBarca; //Piket e Barcelones
    int pikeReali; //Piket e Realit
    int golaBarca; //numri i golave qe ka shenuar Barca
    int golaReali; //numri i golave qe ka shenuar Reali

    //Leximi i vlerave, piket dhe golat qe kane ekipet
    cout<<"Sa pike ka Barcelona: "; cin>>pikeBarca;
    cout<<"Sa pike ka Reali: "; cin>>pikeReali;
    cout<<"Sa gola ka shenuar Barcelona: "; cin>>golaBarca;
    cout<<"Sa gola ka shenuar Reali: "; cin>>golaReali;

    //Llogaritja e pikeve
    if (golaBarca > golaReali) {
        //Nese Barca ka shenuar me teper gola, atehere shtoji tre pike pikeve te saj
        pikeBarca = pikeBarca + 3;
    } else {
        //Perndryshe nese kane mbetur baraz, shtoji nga nje pike te dy ekipeve
        if (golaBarca == golaReali) {
            pikeBarca++;
            pikeReali++;
        } else {
            //Perndryshe Reali paska shenuar me teper gola, prandaj jepi 3 pike
            pikeReali = pikeReali + 3;
        }
    }

    //Shtypja e pikeve te reja
    cout<<endl; //Te bejme pak vend te zbrazet para se ti shtypim
    cout<<"Piket e Barcelones pas ndeshjes: "<<pikeBarca<<endl;
    cout<<"Piket e Realit pas ndeshjes: "<<pikeReali<<endl;
}
==============================================================
5. Program qe merr dy numra dhe kryen nje operacion varesisht prej perdoruesit

Kodi:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
    //Ky program do ti mundesoje lexuesit te jape dy numra, pastaj te tregoje
    //nese don mbledhje, zbritje, shumezim, ose pjesetim te tyre. Varesisht prej
    //zgjedhjes (1-mbledhje, 2-zbritje, 3-shumezim, 4-pjesetim), programi do te
    //llogarise dhe shtype rezultatin

    int numri1, numri2;
    int operatori; //1-mbledhje, 2-zbritje, 3-shumezim, 4-pjesetim
    float rezultati; //E deklarojme si 'float', pasi ne pjesetim rezultati mund
                    //te mos jete numer i plote. Ne c++ float jane numrat decimale

    //Leximi i numrave
    cout<<"Jep numrin e pare: "; cin>>numri1;
    cout<<"Jep numrin e dyte: "; cin>>numri2;
    //Leximi i operatorit
    cout<<"Cili operacion te kryhet(1-mbledhje, 2-zbritje, 3-shumezim, 4-pjesetim): ";
    cin>>operatori;

    //Sipas zgjedhjes do te kryejme operacionin perkates. Pasi kemi nje rast
    //ku operatori mund te kete vetem 4 vlera, do te perdorim urdherin 'switch'
    switch (operatori) {
        case 1: rezultati = numri1 + numri2; break; //1-mbledhje
        case 2: rezultati = numri1 - numri2; break; //2-zbritje
        case 3: rezultati = numri1 * numri2; break; //3-shumezim
        case 4: rezultati = numri1 / numri2; break; //4-pjesetim
            //Ne rast se operatori nuk eshte 1,2,3 ose 4, dil nga programi
        default: cout<<"Operacion i panjohur"; return(0);
    }

    //Shtypja e rezultatit
    cout<<"Rezultati i operacionit eshte " << rezultati;

}
avatar
Admin
Admin

Numri i postimeve : 87
Ku ndodheni? : C:\Spam.exe
Muzika : Te gjitha
Profesioni : Pertac
Registration date : 06/11/2007

Shiko profilin e anėtarit http://utsh.mrforum.net

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mbrapsht nė krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi