Permbledhja 3.doc

Shko poshtė

Permbledhja 3.doc

Mesazh  Admin prej Tue Nov 20, 2007 7:37 am

Perseritje per kolokuium

================================================================
1. Numerimi I zanoreve dhe bashketingelloreve ne nje varg shkronjash

Kodi:

#include <iostream>
using namespace std;

//Ky program kerkon nga perdoruesi te jape disa shkronja dhe pastaj numeron
//sa prej tyre jane zanore e sa bashketingellore. Numri i shkronjave qe do te
//lexohen jepet ne fillim te programit nga perdoruesi

int main()
{
    int i, n;
    char shkronja;
    int zanore, bashkt;

    //Se pari kerkojme nga perdoruesi te tregoje sa shkronja do te jape
    cout << "Sa shkronja do te lexohen: ";
    cin >> n;

    //Inicializojme numrin e zanoreve ne 0
    zanore = 0;

    //Tani perseritim n here. Ne cdo perseritje lexojme nje shkronjenga
    //tastiera, kontrollojme nese eshte zanore dhe nese eshte atehere numrin
    //e zanoreve e rrisim per 1.
    for (i = 1; i <= n; i++) {
        //Kerkojme nga perdoruesi te jape shkronjen
        cout << "Jepni shkronjen " << i << ": ";
        cin >> shkronja;

        //Kontrollojme nese eshte zanore, nese po rrisim numrin e zanoreve per 1
        switch (shkronja) {
            case 'a':
            case 'e':
            case 'ė':
            case 'o':
            case 'i':
            case 'u':
            case 'y': zanore++; break;
        }
    }

    //Tani qe kemi mbaruar me leximin e dijme numrin e zanoreve
    //Numri i bashketingelloreve eshte numri i shkronja minus zanoret
    bashkt = n - zanore;

    //Shtypim rezultatin
    cout << "Gjithsejt jane lexuar " << zanore << " zanore " << endl;
    cout << "Gjithsejt jane lexuar " << bashkt << " bashketingellore";
}
==============================================================
2. Numerimi I numrave cift dhe tek ne nje varg numrash
Kodi:

#include <iostream>
using namespace std;

//Ky program lexon nje varg numrash nga tastiera dhe numeron sa prej tyre jane
//cift e sa tek. Numri i numrave qe do te lexohen nuk dihet qe perpara dhe
//leximi do te perfundoje kur te lexohet ndonje numer negativ ose zero.

int main()
{
    int numri;
    int cift, tek; //Variabla qe do te mbajne numrin e numrave cift/tek

    //Inicializojme variablat cift dhe tek; numerimi fillon prej 0
    cift = 0;
    tek = 0;

    //Tani do te perserisim pandalur duke lexuar numra, do te kontrollojme
    //nese jane cift ose tek. Ndalimi i perseritjes do te behet prej brenda
    //ciklit me ane te urdherit break, kur do te lexohet numer <= 0

    while (true) {
        //Lexo numrin
        cout << "Jep numrin: ";
        cin >> numri;

        //Kontrollo nese eshte me i vogel ose i barabarte se 0. Nese po, ndal
        //perseritjen duke perdorur urdherin break
        if (numri <= 0) {
            break;
        }

        //Tani kontrollojme nese numri eshte cift ose tek dhe rrisim numerimin
        //e numrave cift ose tek. Kete e bejme duke krahasur mbetjen gjate
        //pjesetimit te atij numri me 0
        if ((numri % 2) == 0) {
            //Nese mbetja eshte 0, atehere eshte numer cift
            cift++;
        } else {
            //Perndryshe eshte numer tek
            tek++;
        }

    } //mbyll urdherin while

    //Na ka mbetur vetem ti shtypim rezultatet
    cout << "Gjithsejt jane lexuar " << cift << " numra cift\n";
    cout << "Gjithsejt jane lexuar " << tek << " numra tek";

    return 0;
}

==============================================================
3. Llogaritja e fuqise

Kodi:

#include <iostream>
using namespace std;

//Shenja ^ ketu dmth fuqizim
//Ky program lexon dy numra (x dhe exp) nga perdoruesi dhe pastaj llogarit
//vleren e numrit x ne fuqine exp, dmth x^exp. Kete do ta bejme duke marre
//parasysh se x^exp do me thene qe x ta shumezojme 'exp' here me vetveten

//x^exp = x*x*x....*x        exp here

int main()
{
    int i;
    int exp;  //Fuqia mund te jete vetem numer i plote
    double x; //Baza mund te jete edhe numer real
    double p; //Edhe rezultati mund te jete numer real

    //Lexojme bazen dhe fuqine
    cout << "Sa eshte baza x= ";
    cin >> x;
    cout << "Sa eshte fuqia exp= ";
    cin >> exp;

    //Inicializojme rezultatin ne 1, pasi behet fjale per prodhim
    p = 1;

    //Tani do te perserisim exp here, dhe cdo here do ta shumezojme x me
    //vetveten
    for (i = 1; i <= exp; i++) {
        p = p * x;
    }

    //Shtypim rezultatin
    cout << x << " ^ " << exp << " = " << p;

    return 0;

}
==============================================================
4. Algoritmi I Euklidit per gjetjen e pjesetuesit me te madh te perbashket

Kodi:

#include <iostream>
using namespace std;

//Ky program llogarit pjesetuesin me te madh te perbashket te dy numrave te
//dhene duke perdorur algoritmin e Euklidit. Me kete algoritem vazhdimisht
//zbresim numrin me te vogel nga me i madhi derisa te dy numrat te jene te
//barabarte. Kur numrat te jene te barabarte, atehere ajo vlere eshte rezultati

int main()
{
    int num1, num2; //Numrat qe do te jepen

    //Leximi i numrave
    cout << "Jepni numrin e pare: ";
    cin >> num1;
    cout << "Jepni numrin e dyte: ";
    cin >> num2;

    //Tani do te perserisim perderisa numrat jane te ndryshem
    while (num1 != num2) {
        //Krahasojme numrat, zbresim me te voglin nga me i madhi
        if (num1 > num2) {
            num1 = num1 - num2;
        } else {
            num2 = num2 - num1;
        }
    }

    //Kur te mberrijme ketu dmth se num1 dhe num2 jane tash te barabarte
    //Vlera e tyre eshte rezultati, qe e shtypim
    cout << "PMP = " << num1;

    return 0;
}

==============================================================
5. Llogaritja e numrit te kundert te nje numri, mandej mbledhja e tij me 50

Kodi:

#include <iostream>
using namespace std;

//Ky program llogarit numrin e kundert te nje numri, mandej e mbledh ate me 50
http://P.sh. nese jepet numri 12345, atehere llogaritim 54321+50

int main()
{
    int x;  //Numri qe do te jepet
    int y;  //Numri i kundert qe do ta ndertojme
    int shifra;

    //Nisim ta ndertojme numrin e kundert duke filluar nga 0
    y = 0;

    //Se pari lexojme numrin qe do ta kthejme mbrapsht
    cout << "Jepni numrin x= ";
    cin >> x;

    //Tani do te perserisim derisa numri x te behet 0. Ne cdo perseritje
    //do te nxjerrim shifren e fundit nga numri x dhe ate shifer do t'ia shtojme
    //numrit y qe e ndertojme.
    while (x > 0) {
        //Nxjerr shifren e fundit, duke llogaritur mbetjen me 10
        shifra = x % 10;
        //Tash ate shifer vendose si shifer e fundit te numrit te kundert
        y = y * 10 + shifra;
        //Hiq shifren e fundit nga numri x duke pjesetuar me 10
        x = x / 10;
    }

    //Tani qe e kemi numrin e kundert, vetem shtoji atij 50
    y += 50;    //Njesoj si  y = y + 50

    //Shtyp rezultatin
    cout << "Numri i kundert plus 50 eshte y=" << y;

    return 0;
}


==============================================================
6. Shuma e n numrave te pare te Fibonacit

Kodi:

#include <iostream>
using namespace std;

//Ky program llogarit shumen e n numrave te pare te Fibonaccit. Programi eshte
//i ngjashem me programin nr.5 nga permbledhja nr.2, por ketu kur llogaritim
//numrat e Fibonaccit ne vend qe ti shtypim ne ekran jua shtojme shumes

int main()
{
    int i;  // Variabel qe do ta perdorim per te shenuar pozicionin ku gjendemi
            // ne vargun e Fibonaccit, duke filluar nga 3
    int fib; // Mban vleren e Fibonaccit qe do te llogaritet
    int fiba; //Mban vleren e parafundit te llogaritur te Fibonaccit
    int fibb; //Mban vleren e para-parafundit te llogaritur te Fibonaccit
    int n; //Deri ne cilen pozite do te llogariten numrat e Fibonaccit
    int shuma;

    //Leximi i n; dmth deri ne cilen pozite do te llogariten numrat e Fibonaccit
    cout << "Deri ne cilin numer te Fibonaccit te behet llogaritja: ";
    cin >> n;

    //Inicializimi i variablave
    fiba = 1; //Pasi nisim me i=3; numri i dyte i Fibonaccit eshte 1
    fibb = 1; //Pasi nisim me i=3; numri i pare i Fibonaccit eshte 1
    shuma = 2; //Pasi nisim me i=3, shumen do ta nisim nga mbledhja e dy numrave
                //te pare te Fibonaccit, dmth shuma=1+1=2

    //Nis nga i=3 dhe llogarit numrat e Fibonaccit deri ne n
    for (i = 3; i <= n; i++) {
        // Llogarit numrin e Fibonaccit
        fib = fiba + fibb;
        //Numrin e llogaritur shtoja shumes
        shuma += fib;  //Njelloj si shuma=shuma+fib
        //Pasi kemi llogaritur numrin e ri te Fibonaccit, i ecim para edhe dy
        //numrat e meparshem te llogaritur
        fibb = fiba;
        fiba = fib;
    }

    //Shtypim rezultatin
    cout << "Shuma e " << n << " numrave te pare te Fibonaccit eshte " << shuma;

    return 0;
}
avatar
Admin
Admin

Numri i postimeve : 87
Ku ndodheni? : C:\Spam.exe
Muzika : Te gjitha
Profesioni : Pertac
Registration date : 06/11/2007

Shiko profilin e anėtarit http://utsh.mrforum.net

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Mbrapsht nė krye


 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi